mat nr alt anna er for stort og


sidan sist har eg vore ei veke i palestina. inntrykka var altfor mange og altfor overveldande til skrive om no, s det fr vente. det som derimot er jordnrt og triveleg nok er fortelja om den arabiske middagen eg laga til mariell for feire at vi var heimkomne. ein sikker vinnar p det arabiske kjkenet er nemleg maklouba, ein slags kjuklingformaktig substans.

uansett, du kokar ein del kjukling (ja, du kokar den) med kjuklingbuljong og kanskje litt safran. nr kjuklingen er ferdig, tek du han ut og s kan du leggje risen i blyt i buljongen. og s kan du godt laga litt grnsaker, til dmes paprika og lauk.

oktober17

dei skal helst steikast i maklouba-krydder, som eg kjpte pmarknaden i jerusalem. dit kan jo du reise g, eller s kan du heilt sikkert finne oppskrifter p nett med gode erstatningskrydder som gr an f tak i her.

oktober16

som i dei fleste arabiske rettar, er hakka og rista mandlar ein naturleg del av maklouba. eg trur du med hell kan str dei opp til slutt.

oktober15

ok, no kjem det morosame! start med ein tom kjel. s legg du nedi kjuklingen, sprer den litt utover, og syter for at det blir eit hol p midten. opp kjuklingen legg du grnsakene, fr du fyller holet med ris og legg resten p toppen. til slutt tek du vatnet du hadde risen i og tmmer p toppen. d blir det omlag slik:

oktober18

no er det ein god del vte som m koke inn. det skal den f lov til. i mellomtidi kan du koke turkish coffee til kjrasten din, fordi det fr ein gjerne nr maten er forseinka i arabia.

oktober20

(skal serverast i sm, sm koppar)

oktober21

den er sterk og st og heilt fantastisk.

oktober19

ah, mykje betre. nr du fler p deg at den er turr nok, er du klar til servere. d tek du ein tallerken og legg som lok p kjelen. s snur du kjelen opp ned. ideelt sett ligg d makloubaen som ei vakker formkake p tallerkenen og du fr evig god sjlvtillit p kjkenet. det er mange mellomstadium mellom dette og katastrofe, og det er heilt lov pynte litt p formi fr du serverer. uansett, min maklouba sg slik ut:

oktober22

oktober23

s m du ha frebudd ein agurksalat, den skal helst vera agurk og tomat, men dersom du - som meg - har glymt kjpe tomat, kan du jo vera kreativ. sjlv om eg ikkje er heilt sikker p om slvlauk er fyrstevalet. yoghurt derimot, er heilt ndvendig. naturell, alts.

oktober24

snn, d er den ferdig. til dessert kan du eventuelt laga baspousa (som eg faktisk har lrt meg skrive p arabisk, بسبوسة), det laga eg i gr kveld. det er godt og har kokos og semulegryn.










attende i byen

etter ei veke med fri, barnepass og stockholm hadde eg i gr fyrste dag i kvardagen. det var ikkje s gy, s vi fann ut at vi iallfall laut ha skikkeleg middag. det vart heimelaga tomatsuppe, utfrt med gul beyond retro-slyfe.
061009651
Etter eg hadde vore og vd p kvelden, trong mariell og eg ei unnskyldning for eta lemon curd fr stockholm, s difor tok eg p meg att frekledet og baka scones.
061009648
snn, no skal eg p blindern og gjera meg klok.




oktober 2009
ma ti on to fr l s
      1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31