tolkien om ringdrotten


«Om det er noko indre meining eller «bodskap» i boka, har forfatteren ikkje tenkt ho slik. Ho er korkje allegorisk eller knytt til hendingar i tida.

(...)

Men eg mislikar allegori av fullt hjarte, på alle vis, og det har eg gjort frå eg vart gamal nok og aktsam nok til å merke meg kvar slikt finst. Eg likar helst soge, sann eller oppfunnen, med ulik appell til klangbotn, tanke røynsle hjå lesaren, medan allegorien er styrd av siktemålet til forfattaren.»

sjå!

Kommentarer:
Postet av: T

Jeg blir alltid skuffet når jeg har lest gjennom en bok, og vevd et eget "forestilt univers" rundt den, og deretter får høre at forfatteren mener den betyr noe helt annet egentlig, en slags "fasitløsning". Jeg liker at boken, eller ordene, skal få lov til å bety det de betyr for leseren i øyeblikket - det beste leseøyeblikkene er jo når en gjenkjenner noe av seg selv i noe i en bok som handler om noe helt annet.

29.des.2009 @ 11:57
URL: http://skuggevals.wordpress.com
Postet av: Pigen

Hei! Leste for en tid tilbake at du var i Palestina,reiste du med en spesiell organisasjon? Jeg skal dit kanskje i februar, vet ikke helt som venter meg,men jeg ser absolutt frem til det!:)

02.jan.2010 @ 21:55
Postet av: Cathrine

Kunne du være så snill å legge ut oppskriften på rømmedressing-pizzaen, om det var det den het?

C:

04.jan.2010 @ 05:38
URL: http://tardezadeh.blogg.no
Postet av: Kristin

åh. samd! du har inspirert meg til å byrje å skrive dikt (og nynorsk) igjen. takk.

10.jan.2010 @ 01:03
Postet av: tritonus

T: Indeed.

Pigen: Eg reiste med ein del folk frå heimkommunen min, Lærdal, fordi vi har venskapssamarbeid med Jeriko på Vestbreidda. Du kan vente deg å møte eit av dei mest gjestfrie folkeslaga i verdi, så berre gle deg!

Cathrine: Det kan godt hende eg gjer ein gong, me får sjå kva tidi tek med seg.

Kristin: Så kjekt å høyre!

11.jan.2010 @ 13:39
URL: http://tritonus.blogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/14114199