mat når alt anna er for stort og


sidan sist har eg vore ei veke i palestina. inntrykka var altfor mange og altfor overveldande til å skrive om no, så det får vente. det som derimot er jordnært og triveleg nok er å fortelja om den arabiske middagen eg laga til mariell for å feire at vi var heimkomne. ein sikker vinnar på det arabiske kjøkenet er nemleg maklouba, ein slags kjuklingformaktig substans.

uansett, du kokar ein del kjukling (ja, du kokar den) med kjuklingbuljong og kanskje litt safran. når kjuklingen er ferdig, tek du han ut og så kan du leggje risen i bløyt i buljongen. og så kan du godt laga litt grønsaker, til dømes paprika og lauk.

oktober17

dei skal helst steikast i maklouba-krydder, som eg kjøpte på¨marknaden i jerusalem. dit kan jo du reise òg, eller så kan du heilt sikkert finne oppskrifter på nett med gode erstatningskrydder som går an å få tak i her.

oktober16

som i dei fleste arabiske rettar, er hakka og rista mandlar ein naturleg del av maklouba. eg trur du med hell kan strø dei oppå til slutt.

oktober15

ok, no kjem det morosame! start med ein tom kjel. så legg du nedi kjuklingen, sprer den litt utover, og syter for at det blir eit hol på midten. oppå kjuklingen legg du grønsakene, før du fyller holet med ris og legg resten på toppen. til slutt tek du vatnet du hadde risen i og tømmer på toppen. då blir det omlag slik:

oktober18

no er det ein god del væte som må koke inn. det skal den få lov til. i mellomtidi kan du koke turkish coffee til kjærasten din, fordi det får ein gjerne når maten er forseinka i arabia.

oktober20

(skal serverast i små, små koppar)

oktober21

den er sterk og søt og heilt fantastisk.

oktober19

ah, mykje betre. når du føler på deg at den er turr nok, er du klar til å servere. då tek du ein tallerken og legg som lok på kjelen. så snur du kjelen opp ned. ideelt sett ligg då makloubaen som ei vakker formkake på tallerkenen og du får evig god sjølvtillit på kjøkenet. det er mange mellomstadium mellom dette og katastrofe, og det er heilt lov å pynte litt på formi før du serverer. uansett, min maklouba såg slik ut:

oktober22

oktober23

så må du ha førebudd ein agurksalat, den skal helst vera agurk og tomat, men dersom du - som meg - har gløymt å kjøpe tomat, kan du jo vera kreativ. sjølv om eg ikkje er heilt sikker på om sølvlauk er fyrstevalet. yoghurt derimot, er heilt nødvendig. naturell, altså.

oktober24

sånn, då er den ferdig. til dessert kan du eventuelt laga baspousa (som eg faktisk har lært meg å skrive på arabisk, بسبوسة), det laga eg i går kveld. det er godt og har kokos og semulegryn.


Kommentarer:
Postet av: mariel

jeg er imponert over dine evner på kjøkkenet, jostein. jeg fikk litt lyst til å lage det selv.

26.okt.2009 @ 11:09
URL: http://mmariel.blogg.no
Postet av: A

Nam! Når jeg bodde hos mine palestinske venner kalte vi det bare for Upside-down. Det er så himmelsk godt. Palestinsk (og libanesisk) mat er himmelsk godt. Åh, nå ble jeg sulten. Fikk du smake manaeesh og zataar? :D Jeg blir litt overivrig når det kommer til arabisk kultur, spesielt mat. Jeg er så forelska i det, nemlig. Det arabiske kjøkken trives jeg godt i.

Regner med turen til Palestina var full av sterke inntrykk. Vær flink å ta vare på deg selv, og med å bearbeide inntrykkene. Snakk masse med folk du kjenner godt og stoler på, det hjelper masse. Jeg håper på flere oppskrifter fra den arabiske verden i mellom tiden :)

30.okt.2009 @ 09:47
Postet av: tritonus

A: Heilt korrekt var det tett mellom inntrykka, no prøvar eg berre å fortelja så mange som mogleg så mykje som mogleg så ofte som mogleg. Manaeesh fekk vi servert siste kvelden og zataar har eg faktisk brukt i maten min i mange år, takka vere palestinabutikken Al-Quds i Oslo;)

30.okt.2009 @ 11:17
URL: http://tritonus.blogg.no
Postet av: odd

tyrkisk kaffe! eg saknar.. det er heilt fantastisk!

31.okt.2009 @ 14:13
URL: http://guletangenter.wordpress.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/12473753